Kérdések és válaszok

1. A képet nem én készítettem. Részt vehetek a pályázatban?

Sajnos nem. Ebben a pályázatban csak saját készítésű művekkel lehet pályázni.

2. A képet én készítettem, de korábban már feltöltöttem a Wikimédia Commonsra. Részt vehetek a pályázatban?

Sajnos nem. A pályázatban csak a Wikimédia Commonsra újonnan feltöltött tartalmak vesznek részt.

3. A képet én készítettem, de a 2011-es Wiki Loves Monuments pályázatra már beküldtem az Indafotón. Részt vehetek a pályázatban?

Sajnos nem. A pályázatban csak újonnan feltöltött tartalmak vesznek részt, és a 2011-es pályázatra beküldött képeket a kiírók feltöltötték a Wikimédia Commonsra.

4. A képet én készítettem. Feltöltheti helyettem valaki más?

Sajnos nem. A képek feltöltése egyben egy szerzői jognyilatkozat is.

5. Milyen felbontásban töltsem fel a képeimet?

Az elérhető legnagyobb felbontásban. A kis felbontású képek nem alkalmasak a magyar kulturális örökség és nemzeti vagyonelemek méltó bemutatására, a felhasználási terület pedig nem ismert előre.

6. Egynél több képpel is pályázhatok?

Igen, a pályázatra tetszőleges számú képpel lehet nevezni. Az egyes képeket a zsűri külön-külön, egymástól függetlenül bírálja el, azonban az értékelés során figyelembe veszi, hogy a pályázó hány műemlékről küldött be fényképet. Minél több műemlékről küldesz be fényképet, annál nagyobb az esélyed a díjak elnyerésére!

7. Több képet is beküldhetek ugyanarról a műemlékről?

Igen. Egy-egy műemlékről különbőző oldalról, nézőpontokból, kompozíciókban is érdekmes képet készíteni, ezek mind értékes és hasznos információk a műemlékkel kapcsolatban. Az ugyanarról vagy majdnem ugyanarról a helyről készített, egymástól alig különböző képek közül azonban érdemes kiválasztani a legjobban sikerült változatot.

8. Az egész épületet vagy csak egy részletét fényképezzem le?

A cél a műemlék bemutatása, amihez általában a legjobb az egész épületről/építményről készített kép, azonban a műemlék különleges, kiemelt részletei szintén fontosak lehetnek. Ennek eldöntését a fotósokra bízzuk.

9. Miért nem tehetek a képre vízjelet, művészi aláírást vagy keretet?

Mert a verseny célja olyan képek gyűjtése, amelyek felhasználhatóak a magyar műemlékkincs bemutatására, a vízjelek és egyéb, nem az eredeti képhez tartozó elemek pedig akadályozzák a szabad módosíthatóságot és felhasználhatóságot.

10. Miért nem szabad jelentősen módosítani a képet? Miért nem a művészi értékek állnak a zsűrizéskor az első helyen?

A pályázat során olyan jó minőségű képeket keresünk, amelyek segítenek a kép tárgyának objektív bemutatásában. A túlzott művészi hatásokkal módosított képek általában nem teszik lehetővé a kép valóságnak megfelelő illusztrációként való felhasználását.

11. Milyen licencekkel (felhasználási feltételekkel) lehet részt venni? Mi az a szabad licenc?

A kiíró csak azokat a pályázatokat fogadja el, amiket szerzőjük a Creative Commons CC-BY-SA vagy CC-BY szabad licenc alatt publikál. A két licenc közös jellemzője, hogy az ilyen feltételekkel publikált műveket a jövőben további engedély nélkül is bárki bármilyen (akár kereskedelmi) céllal felhasználhatja, módosíthatja, és ez az engedély később nem vonható vissza; azonban a szerzői jog továbbra is megilleti a kép szerzőjét: a művek minden egyes felhasználásakor meg kell jelölni, hogy ő a szerzője. A licenc más feltételeket is előír(hat), lásd a licencek jogi szövegét.

12. Az általam választott műemlék nincs benne a megadott műemléki listában. Pályázhatok?

Ebben a pályázatban csak a kiírók által összeállított listákban szereplő, magyar állam tulajdonában álló, országos műemléki védettséggel rendelkező építmények vesznek részt. A listában nem szereplő, ettől eltérő besorolású (helyi műemlékek, műemléki jellegű építmények, szobrok, emlékművek stb.) vagy nem állami tulajdonú műemlékekről készített képeket most nem tudjuk díjazni, ami nem jelenti, hogy nem örülünk nekik. Ha ilyen képeid vannak, a pályázattól függetlenül is feltöltheted!

13. A műemlék elzárt területen található, nem tudom megközelíteni!

Amennyiben egy, a pályázatban szereplő műemlék elzárt területen található, a kiírók igyekeznek biztosítani a helyszín pályázat céljára történő megközelíthetőségét. Amennyiben ilyen igényed lenne, további információk érdekében látogasd meg ezt az oldalt.

14. Pályázni szeretnék! Hogyan kell regisztrálni a Wikimédia Commonsra?

A képek feltöltéséhez már regisztrált azonosítóval kell rendelkezned. A regisztrációhoz látogasd meg ezt az oldalt, válassz egy (még szabad) felhasználónevet és egy jelszót, add meg az e-mail címedet, töltsd ki az ellenőrző mezőt és kattints a „Felhasználói fiók létrehozása” gombra. (Amennyiben más Wikimédia-projektben, pl. a Wikipédiában már rendelkezel azonosítóval, azt a Wikimédia Commonson is használhatod. Ugyanígy, a Wikimédia Commonson regisztrált azonosítóval be tudsz jelentkezni a Wikipédia bármely nyelvi változatába vagy a többi Wikimédia-projektbe is.) Ezután keresd fel a beállításaidat a lap tetején található Beállítások linkre kattintva, és kattints a lap alsó részén található E-mail cím megerősítése linkre. Ez egy e-mailt küld a megadott e-mail címedre, melyben megtalálod a megerősítéshez szükséges kódot, rákattintva a felület visszaigazolja, hogy az „E-mail címed megerősítve”. (Amennyiben korábban regisztráltál már, ellenőrizd a beállításaidban, hogy az e-mail címedet megadtad, megerősítetted, és be van pipálva az „E-mail engedélyezése más szerkesztőktől” opció!)

15. Már regisztráltam. Hogyan kell feltölteni a képeket?

A lefényképezett műemlékekről készített képeket úgy kell feltölteni, hogy a műemlékkeresőben kiválasztod a térképen, majd (miután ellenőrizted, hogy ez valóban az a műemlék, mint amit lefényképeztél) a felugró információs ablakban a „Kép feltöltése” gombra kattintasz. Ez átvisz a Wikimédia Commons feltöltésvarázslójába. Ha korábban nem tetted meg, akkor a feltöltés előtt be kell jelentkezned. Itt válaszd ki az adott műemlékről készített képet vagy képeket, és várd meg, míg feltöltődnek. Sikeres feltöltést követően kattints a „Tovább” gombra. A következő lapon nyilatkoznod kell arról, hogy a képe(ke)t te készítetted, hogy hozzájárulsz a CC-BY-SA 3.0-s licenc alatti közzétételhez, valamint megjelölheted, hogy milyen szerzői megnevezést használjanak a jövőben, amikor a képe(ke)t neked tulajdonítják (alapértelmezetten ez a regisztrált felhasználóneved). Végül az utolsó oldalon add meg a kép(ek) készítésének dátumát, valamint módosíthatod a kép nevét (címét) és leírását. A műemlékkeresőn kívül használhatóak a pályázatra való feltöltésre a wikipédiás műemléklisták is, ahol a táblázatok első oszlopában található feltöltőikonra kattintva van lehetőség a kép(ek) előzőekkel megegyező feltöltésére, valamint használható a feltöltésre a pályázat androidos alkalmazása is. Elvileg van lehetőség a feltöltővarázslón keresztül való közvetlen feltöltésre is, azonban ezt (az azonosítók, leírások, kategóriák pontos kitöltése miatt) csak gyakorlott szerkesztőknek ajánljuk.

16. A képet feltöltöttem a Wikimédia Commonsra a pályázati kiírásnak megfelelően. Kell még valamit csinálnom, hogy részt vegyek a hazai versenyben?

Nem, a kép megfelelő feltöltése egyben a pályázatra való jelentkezés is, azonban ne felejtsd el engedélyezni az e-mailek fogadását a beállításaidban, különben nem tudunk értesíteni az eredményről! Bővebben lásd az 12. pontban.

17. A képet feltöltöttem a Wikimédia Commonsra a pályázati kiírásnak megfelelően. Kell még valamit csinálnom, hogy részt vegyek a nemzetközi versenyben?

Nem, a hazai versenyben való részvétel egyben a nemzetközi versenyben való részvételt is jelenti.

18. A képem benne lesz a Wikipédiában?

A Wikimédia Commons a Wikipédia és sok testvérprojektje közös médiatára, így könnyen lehetséges, hogy a pályázatra beküldött kép a jövőben a műemlékről készített Wikipédia-cikket illusztrálja majd.

19. Csak magyarországi műemlék képével pályázhatok?

A magyarországi fotópályázatban igen. Ha olyan országban található műemlék saját készítésű fényképével rendelkezel, mely részt vesz a nemzetközi pályázatban, akkor annak az országnak a nemzeti pályázatára tudsz jelentkezni. Amennyiben több ország pályázatára küldesz be fényképet, ezek egymástól függetlenül vesznek részt az egyes országok nemzeti pályázatában.

19. További kérdésem van. Hova fordulhatok?

Amennyiben nem találtad meg a fenti összefoglalóban a keresett választ, írj egy Mészöly Tamásnak címzett e-mailt a wlm@wikimedia.hu címre, vagy írd meg a kérdésed a pályázat Facebook-oldalára.